Market & Building Type

Institutional

About the Project

The new Ecole Au Coeur de l’Ile was built to serve students from the growing francophone community in and around the Comox Valley. The new 5,200m2 two storey K-12 French school building also accommodates kindergarten and preschool.

Initially, the use of CLT panels was considered and carried through the preliminary design phase. However, uncertainties of product availability lead to a change in the proposed building structure. The building now consists of CMU walls with precast hollow core panels and a heavy timber roof structure. The architect also used the solid wood decking panels within the building to create reading alcoves and teacher offices.

The project is to high sustainability standard equivalent to LEED Gold.  

Location: Comox, British Columbia

Architect: McFarland Marceau Architects Ltd.

Client: Ecole Au Coeur de l’Ile, School District #93

Completion: September 2011

Awards & Recognitions

LEED Gold Certified

2012 BC Wood Design Award – Institutional, Large

2012 VIREB Commercial Building Awards – Honourable Mention

2012 Masonry Design Award of Merit – Structural Category

banner_1